21.8.08

Koussa bi Tahineh - Squash in Tahineh

(Squash is also known for zucchini or courgette)

Ingredients:
2 big norwegian squashes (6 to 8 lebanese small squashes)

1 large clove garlic
1⁄4 cup tahineh (sesame paste or sesame cream)
1⁄4 cup lemon juice
1 tbsp. salt
3 tbsp. olive oil
few minth leaves for decoration or 1 tbsp. chopped parsley


Preparation:
Boil the squashes in water until they are done.
Remove squashes from water and allow to cool enough to handle.
When they have cooled sufficiently, remove the stems and slice them (if you are using the big squash) let them drain for 10 minutes more.


Place the garlic and the salt in a food processor and process until the garlic is thin.

Add the squash and process.

Add tahineh and lemon juice and process until mixture thickens.
Put in the refrigerator for 30 minutes.

Serve in a plate, garnished with fresh minth leaves or shopped parsley in the middle.
Pour olive oil arround the minth.

3 kommentarer:

SNEFRID sa...

Hei, hei):

Du verden så spennende dette ser ut! Er det en form for libanesisk suppe - eller brukes retten som tilbehør til annen mat? Fullverdig måltid? Flotte illustrasjoner som inspirerer og gir meg vann i munnen. Har tilfeldigvis Tahin i kammerset, så her skal det kokkes ja. Og så mange engelske ord og uttrykk jeg lærer da ... Fortsatt god helg!

SNEFRID sa...

Hei igjen!

Nå har jeg sett nærmere på oppskriften, og har kommet til at det kanskje er en dessert?!...

troro - the artists behind sa...

Hei Sjoggfrid
Dette er en libanesisk rett fra "Meze" som betyr forett. Kan også brukes som en form for dip. Vi dypper godt hembakt brød i den som så spises med stekt squash, omelett eller frityrstekte poteter.
Det beste tipset er å prøve seg fram for norske ganer, også når det gjelder tilsetningen av tahine, salt og sitron.
Dette er IKKE dessert.
Lykke til og god helg

Related Posts with Thumbnails