Pita bread is served at just about every meal in Lebanon. It can be used for dipping, or to make delicious sandwiches.
Pita brød serveres til nesten alle måltider i Libanon. Man dypper det i supper eller sauser og man bruker det til smørbrød.
Ingredients for 6 breads:
6-7 dl of flour
2 1/2 dl water
30 gram of yeast (use 50gr. if you want to double the ingredients)
1 1/2 teaspoon salt
2 tablespoons of olive oil
1 teaspoon granulated sugar
Pita brød serveres til nesten alle måltider i Libanon. Man dypper det i supper eller sauser og man bruker det til smørbrød.
Ingredients for 6 breads:
6-7 dl of flour
2 1/2 dl water
30 gram of yeast (use 50gr. if you want to double the ingredients)
1 1/2 teaspoon salt
2 tablespoons of olive oil
1 teaspoon granulated sugar
Oppskrift til 6 brød
6- 7 dl. hvetemel
6- 7 dl. hvetemel
2 1/2 dl. lunkent vann
30 gr. gjær (50 gr. hvis du dobbler oppskriften)
1 1/2 ts salt
30 gr. gjær (50 gr. hvis du dobbler oppskriften)
1 1/2 ts salt
1 ts sukker
2 ss olje
Preparations:
Preparations:
Mix all ingredients together.Place dough on floured surface and knead for 10-15 minutes or use a Kenwood mixing machine. When the dough is no longer stick and is smooth and elastic, it has been successfully kneaded.
Bland alt sammen, spar litt på melet, deigen skal være jevn og smidig, ikke tørr.
Allow to sit in a warm place for about 1 hours, or until it has doubled in size.
La den heve minst 1 time.
Once doubled, roll out in a rope, and pinch off 6 small pieces. Place balls on floured surface. Let sit covered for 10 minutes. Preheat oven to 275- 300 degree.
Del deigen i 6 og trill dem til boller, legg bollene på et linhånkle eller frottehåndlke.
Roll out each ball of dough with a rolling pin into circles. Each should be about 5-6 inches across and 1/4 inch thick. Bake each circle for 3-4 minutes until the bread puffs up. Turn over and bake for 2-3 minutes. Remove each pita from the baking sheet and add additional pitas for baking.
Dryss litt mel på bollene og kjevle de forsiktig ut til 1/4 cm. tykke, la dem etterheve på håndkle i 45 minutter.
Bland alt sammen, spar litt på melet, deigen skal være jevn og smidig, ikke tørr.
Allow to sit in a warm place for about 1 hours, or until it has doubled in size.
La den heve minst 1 time.
Once doubled, roll out in a rope, and pinch off 6 small pieces. Place balls on floured surface. Let sit covered for 10 minutes. Preheat oven to 275- 300 degree.
Del deigen i 6 og trill dem til boller, legg bollene på et linhånkle eller frottehåndlke.
Roll out each ball of dough with a rolling pin into circles. Each should be about 5-6 inches across and 1/4 inch thick. Bake each circle for 3-4 minutes until the bread puffs up. Turn over and bake for 2-3 minutes. Remove each pita from the baking sheet and add additional pitas for baking.
Dryss litt mel på bollene og kjevle de forsiktig ut til 1/4 cm. tykke, la dem etterheve på håndkle i 45 minutter.
Vipp brødene forsiktig over på stekeplate (husk bakepapir på plata), dryss over et tynt lag mel.
Stekes midt i ovnen på 275- 300 grader i 3-4 minutter, deretter vend dem forsiktig og stek videre i 2- 3 minutter. Tro det eller ei hvis du kjevler tynt nok og har varm nok ove så vil de blåse seg opp og bli hule invendig.
Pita bread can be stored for up to a week in a bread box, and up to a month in the freezer.
Pita bread can be stored for up to a week in a bread box, and up to a month in the freezer.
Pita brød kan du lagre i brødboksen intil en uke, og intil en måned i fryseren.
3 kommentarer:
Dette ser herlig ut! Takk for oppskrift :-)
Prøv noe nytt......ferske og nybakte med mild pultost.....
Får veldig lyst på Pitabrød...så oppskriften skal prøves. Høres veldig godt ut med pultost til, men lurer jammen på om ikke noen kokte poteter også kan passe dertil...i alle fall for potetelskere!
Legg inn en kommentar